Hoe gebruik ik een lichtbak goed ?

Belangrijk Hoe korter je bij de lichtbron zit hoe korter de belichtingstijd.
Sommige fabrikanten leveren een degelijk bijsluiter waar talrijke nuttige raadgevingen te vinden zijn.
Let wel op, de bijsluiter is slechts indicatief. Bij ernstige verstoringen dient de belichtingstijd te worden opgedreven.
Pas lichttherapie niet toe na 20u ‘s avonds.
Dit kan verstoringen teweeg brengen in de circadiaanse cyclus.
Een onrustige nacht is meestal het gevolg. Gebruik ook nooit lichttherapie als je een oogziekte hebt (cataract, ernstige aandoeningen aan de retina). Raadpleeg desnoods eerst je arts.
Techniek: het moet je maar overkomen dat je 2 tot 3 uur per dag onder je kunstmatige zonnetje moet doorbrengen.
Geen nood! Je kan gerust je tijd doorbrengen met het luisteren naar muziek of het lezen van een boek of bureauwerk verrichten
Ook televisie kijken kan maar is toch iets moeilijker. Het is enkel belangrijk, om ongeveer om de minuut eventjes recht in de lamp te kijken gedurende 1 à 2 seconden.
Het kan alleen maar helpen. Belangrijk is het gevoel te hebben van in licht te baden. Bijverschijnselen: de enige bijverschijnselen die kunnen voorkomen bij lichttherapie zijn lichte hoofdpijn, misselijkheid, agressiviteit soms een lichte duizeligheid.
Meestal verdwijnt dit na 2 à 3 dagen.

Volhouden is de boodschap: er zijn spectaculaire resultaten bekend na enkele dagen. Sommigen doen er enkele weken over. Meestal is het ergst voorbij na hooguit drie weken. Je kan stoppen wanneer je wil. Als de symptomen terug beginnen herstart je de lichttherapie.
Het is vooral een kwestie van leren aanvoelen. Je eigen ervaring leert je dat.
Bij ernstige verstoring kan het nodig zijn de ganse winter door, lichtbaden te onderhouden van 30 à 60 minuten per dag.
Zelfs tussentijdse belichtingssessies bij donkere dagen zijn een aanrader. Z
o kan het best dat een stevige wandeling bij volle zonlicht in de winter het mogelijk maakt dat je de lamp dezelfde dag niet nodig hebt. De wandeling zorgde voor voldoende licht. Tenslotte is wat de natuur aanbiedt nog altijd beter. Je leert zelf omgaan met de ‘zonnetje’ in huis. Je bent voor jezelf altijd de beste leermeester.

Tijdsduur van de lampen: de verlichtingslampen gaan zeer lang mee. Lichttherapie is weliswaar een dure maar heilzame investering in je eigen gezondheid. Het type lampen dat gebruikt wordt, zijn gasontladingslampen die weinig energie verbruiken.
En... mocht je een plantenliefhebber zijn, bestraal ook je planten mee. Je zal verstelt staan van de resultaten.
Tot slot Lichttherapie is de meest natuurlijke methode voor de genezing van het SAD syndroom. Het kent geen nare gevolgen of weinig bijverschijnselen.

Import en Verdeling Lumie Lichtwekker Bodyclock Advanced 200 : Brainfit bvba , Notelaarweg 9 , 3140 Keerbergen. (BelgiŽ) Gsm 0476/520.612