Wat zijn de klachten bij een winterdepressie?

Lusteloosheid en somberheid

Patiënten voelen zich lusteloos en moe. Dit gevoel wordt vaak omschreven als ’ watten in het hoofd‘. Ze hebben nergens zin in, ook niet in sociale contacten. De gedachten zijn somber en velen hebben plotselinge huilbuien. Patiënten hebben een negatief zelfbeeld, ze vinden zichzelf bijvoorbeeld nutteloos, lelijk en te dik. Ook angst komt voor, vaak veroorzaakt door onzekerheid.

Gedragsveranderingen , humeurigheid, triestheid

Vanwege de moeheid kunnen patiënten er moeilijk toekomen om dingen te gaan doen. De tolerantiegrens neemt af en velen worden uiterst prikkelbaar. Vaak wordt het concentratievermogen ook minder en kosten simpele activiteiten veel moeite. Patiënten doen alleen het hoogstnoodzakelijke en gaan daarna weer rusten.

Meer eten en gewichttoename

Patiënten hebben de neiging om energierijk voedsel te eten. Hieronder vallen voedings-middelen waar veel koolhydraten en suikers in zitten ( pasta, aardappelen, chocolade, koekjes, wafels, pannenkoeken en snoep). Ze eten ook meer en nemen vaak toe in gewicht.

Een onweerstaanbare drang om te slapen

Onrustige slaappatroon. Een abnormaal veel behoefte aan slaap, een langere slaapduur en vaak toch uitgeput wakker worden. Patiënten met een winterdepressie slapen vaak onrustig en kunnen periodes wakker liggen, waardoor ze overdag slaperig zijn. De patiënten ervaren een reëel gebrek aan energie.

Minder weerstand tegen infecties

Patiënten worden gemakkelijker ziek, waardoor hun weerstand nog vermindert. Onverklaarbare spierpijn en aandoeningen die in de zomer weer zijn verdwenen.